Теншин Шоден Катори Шинто рју Буџутсу семинар со Нобутоши Отаке Сенсеи

Posted on Categories Почетна

Водачот на Организацијата за изучување традиционални јапонски борбени вештини „Пат кон Сонцето“, инструкторот Игор Довезенски, учествуваше на меѓународниот семинар за Теншин Шоден Катори Шинто рју Буџутсу организиран од страна на шидоша Луиза Раини од Италија. Настанот се одржа во Милано, во траење од четири дена под водство на шиханот Нобутоши Отаке.

За време на семинарот, Сенсеи Отаке ги подучуваше сите кати од Омоте но Тачи, а секако до најситни детаљи ги објаснуваше и формите на борба со Бо (стап долг 180 см.), како и со Нагината. Напредните ученици имаа можност да ги изучуваат и техниките од повисокото ниво Гогјо но Тачи. 

Специјално за овој интернационален настан, допатуваа повеќе од 60 кобудоки од 14 земји од целиот свет, а тренингот како и дружењето меѓу учесниците беше на највисоко ниво.

Шиханот Отаке за време на последниот тренинг му ја предаде на Довезенски првата ката со Нагината, а детално му ги објасни и начините на користење на ова средновековно јапонско оружје.

До следниот интернационален настан, новиот материјал треба целосно да се проучи за да може да се продолжи понатаму по тешкиот Пат на оваа најстара јапонска боречка традиција.