Третиот семинар за Харагеи успешно одржан

Posted on Categories Почетна

Во неделата, инструкоторот на Буџинкан Македонија, Игор Довезенски, по трет пат го одржа семинарот за Харагеи. На овој настан, членовите на доџо-то имаат можност да ги изучуваат езотеричните аспекти на вештината нинџутсу односно да воспостават контакт со природата преку разни техники на дишење, медитација и зголемување на чувствителноста на сетилата. Крајната цел на сето ова е себеспознавање и подигнување на свеста за околината што не опкружува. 

Веднаш по семинарот, членовите на Буџинкан Македонија ги споделија своите импресии на нашиот интерен Форум.

Сања Симонова – „Харагеи по втор пат. Секогаш кога ќе се одржува, секогаш ќе се пријавувам. Сенсеи го ’отвори’ семинарот со вовед за тоа што значи харагеи и ни даде детално објаснување како преку дишењето да ја хармонизираме енергијата во телото. Ако се земе предвид фактот, колку кратко време може да се издржи без здив, заклучуваме дека наша најпримарна ’храна’ е токму тоа што го вдишуваме. На семинарот токму тоа го учиме – како да го искористиме целиот наш капацитет. Дишењето ’со стомак’ е навистина многу моќна техника која го смирува телото и го исклучува умот. Во вежбите кои ни служат за да ја зголемиме брзината на реакцијата, посебно може да се почувствува како преку правилно дишење телото се опушта и реакцијата е побрза и попрецизна. Многу ми се допаѓаат оние медитативни вежби и вежби со визуелиазција. Посебно осмостранот. Преку таква пракса, мислам дека си ги поместуваме сопствените границите, менталните рамки во кои секојдневно егзистираме, а тоа е многу важно за нас, постојаното да ги покачуваме стандардите и континуирано да се усовршување. Денот ни се погоди, имавме прекрасно зајдисонце, прекрасно дружење и заокруживме уште еден многу посебен семинар на кои научивме и повторивме техники кои ни се многу важни за понатамошниот развој. Владеејќи го знаењето кое Сенсеи ни го предаде на Харагеи, многу полесно ќе се совлада или усоврши останатото знаење кое ќе го стекнеме на Патот кон Сонцето.“

Таки Гаковски – „Би сакал да се надоврзам само на тоа дека намерата на уке е премногу важна. И конечно разбрав дека ’претчутството’ на спуштањето на мечот кон мојата глава за мене сеуште е научна фантастика. Премногу е далеку од местото каде што сум сега. Но тоа не ме разочарува, туку напротив, ме мотивира да ги совладам сите нешта кои треба да се совладаат. Треба постојано да се учи и да се усовршува. Семинарите можат само да се доживеат, затоа што многу моменти и настани тешко можат да се опишат. Сенсеи, ви благодарам за се“.
Марко Опачиќ – „ На првиот семинар, всушност само се запознаваме со вежбите што ни се предаваат. Нешто ни е јасно, повеќето не ни е јасно и остануваме со прашалници до наредниот настан. Вториот семинар веќе имаме едно чувство како да се зближуваме со техниките, како да навлегуваме во нив, но сепак сеуште постои една бариера која не ни дава да успееме во целост да ги направиме. Веќе на третиот, почнуваме да чувствуваме дека стануваме дел од нив. Сенсеи како и секогаш не почести со неколку нови вежби, кои искрено многу ми се допаднаа и ми отворија нови прашања за следниот настан. На почетокот не воведе со одличен куден за Харагеи, а потоа ни објасни во детали за начинот на правилно дишење што би требало да го применуваме сите ние, особено ако се занимаваме со корју. Секако, голема благодарност до Сенсеи што не удостои со нови знаења и нови незаборавни моменти од светот на класичните јапонски боречки вештини“.