Одржан семинарот „Харагеи“

Posted on Categories Почетна

Во фантастична атмосфера, денес се одржа семинарот во природа „Харагеи“. Инструкторот Довезенски ги подучуваше своите ученици како да ги забележат промените во околината, преку вежбање на дванаесет техники одбрани за овој настан. 

Еве како дел од учесниците го доживеава семинарот.

Владимир А: „За овој семинар ќе ми треба малку повеќе време за да го ’сварам’. Тој ми покажа колку малку знам за нинџутсу, како борбен метод, како начин на размислување и дејствување, како стратегија, како вештина која е толку многу поврзана со природата. Истовремено ми откри колкав потенцијал има човекот за успех и колку лесно тој потенцијал може да се уништи од самите нас. 
Модерното општество во кое живееме можеби ни олеснува некои работи, но дефинитивно ни ги затупува и уништува примарните функции на нашето тело, нашиот дух и нашиот ум. Не чека многу работа за да разбереме некои работи што се многу поважни од тоа што моментално го мислиме“.
Марко О: „Техниките беа на доста високо ниво, но овој ден и овој семинар ми отворија нови погледи и размислувања. Сега знам дека не е се во џуџутсу, во дакен и дека овие техники се неделив дел од нинџутсу-то. Сенсеи темата ја предаде на начин како што треба, да можеме да го разбереме сите. Ова е уште еден одличен показател дека сепак ’не сум научил се’ од него и дека има уште многу за учење. Вежбите беа одлични, некои потешки, некои полесни, некои целосно збунувачки, но сите беа крајно забавни. Многу ми се допадна предавањето за човечкото однесување, неговата психологија, начините на живот и размислувањето на индивидуалецот. За жал, ова не е можно да се предава во доџо, како од технички, така и од практични причини. Атмосферата беше одлична, сите беа позитивни со желба за напредок, со чисти срца и бистри умови. Сенсеи, благодарност за овој прекрасен ден и благодарност што отвори уште една врата на нашиот Пат!!!“
Ристо Ч: „Семинарот беше фанатастичен, еден од најубавите на кои сум бил досега. Не беше физички многу напорен, ама затоа умстевно…уште не можам да си ги средам впечатоците. Сенсеи ни предаде 12 техники, 12 чуда од „длабочините“ на нинџутсу-то. Секоја од нив крајно интересна и предизвикувачка, а со цел да научиме како да го користиме мозокот, а не мозокот да не користи нас“.