„Харагеи“ семинар во природа

Posted on Categories Почетна

Хара ( 腹 ) е јапонски збор за стомак, додека Геи ( 芸 ) означува уметност. Меѓутоа, во боречките вештини зад овој збор се крие комплетен принцип на внатрешна и надворешна комуникација преку самоспознавање и навремено откривање на промените кои се случуваат наоколу. Учителите за Зен, со векови наназад подучуваат дека дишењето со Хара (стомак) го чисти умот од секакви мисли и овозможува поглед длабоко во себе. Токму тоа согледување на внатрешните и на надворешните промени, се верува дека на воинот ќе му овозможи навреме да ја препознае опасноста и истовремено да реагира. Ваквиот тренинг за култивирање на внатрешната енергија, познатиот зен-монах Такуан Сохо го нарекувал „вежба на неподвижниот ум“. 


Замислете ситуација, Вие и Вашиот противник сте одалечени два метра еден од друг со вперени катани во срцата. Тензијата се зголемува и само еден погрешен здив или едно трепкање со окото може да Ве дели од животот и смртта. Да го препознаете нападот, да го почуствувате моментот кога треба да се реагира е од клучно значење. 

На 23 февруари, шидоши Игор Довезенски ќе одржи семинар во природа, на кој ќе се вежбаат техники за харагеи. Досега, овие вежби беа достапни само за понапредните ученици и се работеа за време на прочуените Летни Нинџа Кампови организирани од страна на Буџинкан Македонија. Сега, инструкторот Довезенски ќе ги предава овие техники за сите наши членови кои сакаат да ги научат и да ја зголемат својата борбена вештина. 

Ден: 23.02.2014 (недела)

Место: Еленачки Кладенац

Програма:

08.00 часот – поаѓање од Скопје

09.00 часот – пристигнување

09.00 – 16.00 часот – теоретски и практичен дел

17.00 – враќање назад 

Семинарот е отворен  само за членовите на Пат кон Сонцето, но може да се присуствува на истиот и со препорака од инструктор кој негува пријателски врски со нашето доџо. Прашања и пријавување на и-мејл, на телефон, во доџо или на Форум.