Шикен во Буџинкан Македонија

Posted on Categories Почетна

Во преубава празнична и семејна атмосфера, во петокот во скопското Доџо на Буџинкан Македонија се одржа декемвриското полагање (Шикен) за повисоки звања.

Сите кандидати кои беа тестирани, покажаа одлично познавање и солидна техника кои беа резултат на редовниот и посветен тренинг во последните шест месеци.

Од почетничката група со која раководи шидоши хо Марко Марчедониан Опачиќ, за 10 Кју положија: Никица Китановски, Јована Сисиркоска и Александра Ефтимова, додека со 9 Кју и портокалов појас се стекнаа: Ана Божиновска, Ана Томев, Ева Марковска, Софија Марковска и Леона Деспотовска.

Со звање Кохаи се стекна Петар Довезенски кој успешно положи за 7 Кју, додека името на Марко Петрушевски ќе се најде на Нафуда Каке (Таблата на честа) во Хомбу Доџото. Имено, тој положи за 5 Кју и со тоа се стекна со честа неговото име да се најде меѓу имињата на претходните генерации кои вежбале Нинџутсу во Буџинкан Македонија.
За најдобар вежбач за 2023 година беше прогласена Ана Божиновска, која доби Пофалница од страна на водачот на Буџинкан Македонија – Игор Довезенски.

По полагањето, во самото Доџо се одржа пригодна прослава (БоненКаи) со која се означи крајот на уште една успешна година.