Џиссен Хеихо® семинар: Претставување

Posted on Categories Почетна

05112012043318Jissen-Heiho.jpgЏиссен (実戦) е борба. Хеихо
(兵法) е стратегија.

Џиссен Хеихо е борбена стратегија развиена од страна на шидоши Игор Довезенски, со цел да се прилагодат традиционалните јапонски борбени вештини на времето во кое живееме.

Џиссен Хеихо не е вештина!!!

Шидоши Довезенски никогаш немал,
ниту ќе има желба да создава вештини, или, пак, да се прогласува за нивни основач. Тој никогаш не се сомневал во практичноста на корју вештините.
Напротив, тој верува дека традиционалните борбени вештини се најдобриот начин да се заштитиме себеси и другите.

Зошто тогаш потреба од Џиссен Хеихо?

„Џиссен Хеихо е систем на самоодбрана, во кој се инкорпорирани најпрактичните техники од сите традиционални борбени вештини кои досега сум ги проучувал и вежбал. Јас не сум измислил ништо ново, а и немам потреба за такво нешто. Според мене,
корју нуди сето тоа што е потребно на една индивидуа ефикасно да се одбрани. Јас само сакам да го соберам сето мое искуство на едно место и да го прилагодам на новото време. Денес, пред органите на правосудството е многу тешко да докажеш што е самоодбрана. Начинот на борба се менува односно се употребуваат крајно валкани трикови. Борбата се менува под влијание на модерните мешани борачки вештини
(ММА). Во такви услови редно е да се развие систем кој се потпира на корју техники и кој ќе овозможи одбрана подготвена во најкракот можен рок.
Повторувам, базата на Џиссен Хеихо не е ништо друго освен најдоброто од корју. Џиссен Хеихо се роди од корју. ЏиссенХеихо е корју.
Без вежбање корју не е можно да се вежба Џиссен Хеихо.“

За време на тренингот, се користи заштитна опрема со цел да се намалат повредите.

Тренингот е поделен на:

-Шиноби Таисо® (кондиционирање на телото, класични и модерни методи)
-Дакентиџутсу (положби, удари и блокови)
-Џутаиџутсу (зафати, фрлање,
давење, контрола)
-Нинпо Не Ваза® (борба на земја)

Се вежба и контролирана слободна борба (рандори)
и Атеми но Танрен
(кондиционирање на ударните површини).

Тренингот изгледа како комбинација од стариот „олд скул“ начин на вежбање во Буџинкан, но со примена на нови методи и техники.

Потсетување !!!

Шидоши Игор Довезенски не „бега“ од таканаречените Такаматсу-ден традиции, од школите кои се изучуваат во Буџинкан, ниту од учењето на соке Масааки Хатсуми.
Како и секогаш, основата на неговиот тренинг се состои од знаењето стекнато преку Буџинкан. Сите кои што вежбале во неговото доџо знаат дека таму се вежбаат единствено корју вештини и дека ретко кој толку многу внимава на детаљите на школите.

Џиссен Хеихо е само начин на вежбање како практично да се примени наученото. Всушност, како што шидоши Игор Довезенски сака да порача на душегрижниците: „ова е само еден од интерните начини како да се ’размлатиме’ чесно меѓу нас и да ги испотиме задниците. Џиссен Хеихо е стратегија, не е вештина. Корју-то е секогаш наш императив“!!!

п.с. Тренингот во доџо-то во Скопје, како и во секциите, останува ист – вежбање на класичните јапонски борбени школи на традиционален начин.
Џиссен Хеихо ќе се вежба секој втор викенд во месецот во Хомбу Доџо-то и посетувањето на часовите ќе биде на доброволна основа.

Датум: 10/11.11.2012

Место: Пат кон Сонцето – Хомбу Доџо