Одржан кенџутсу семинарот во природа

Posted on Categories Почетна

21112010191728Koto54.jpgНа крајот од
шумата во месноста Млака, на самиот брег на Крива Река, се одржа кенџутсу
семинар на кој учествуваа шестмина ученици на Буџинкан Македонија. Како и
секогаш, се вежбаше сериозно и напорно, а секој од учесниците се потруди да
впие колку што е можно повеќе знаење. Инструкторот Довезенски навлегуваше во крајно
ситни детаљи, објаснувајќи ја не само техниката, туку и идејата и принципот што
таа го содржи. Токму таквото високо ниво на објаснување, но и динамичноста на
самите техники, на моменти доведуваше до замор кај учениците. Сепак, ниту големата концентрација која беше потребна за следење на лекциите, ниту менталниот напор, не можеше да ја сокрие воодушевеноста од семинарот.

Се вежбаа разни положби
на телото (камае), начини на 21112010191752Koto67.jpgсечење (кири ваза), движење (таи сабаки и таихен),
но и петнаесет кати кои помогнаа во уште подобро разбирање на самиот начин на
мечување.

Сончевиот и мирен
ноемвриски ден, не можеше поубаво да заврши со мала церемонија на која што беше
прославен роденденот на нашата ученичка Искра Б., на која инструкторот
Довезенски и подари калиграфија поради нејзиниот борбен дух и желбата за
споделување на радосниот ден со останатите членови на Буџинкан Македонија.