Катори Шинто рју Буџутсу семинар со Сенсеи Ерик во Грција

Posted on Categories Почетна

Викендов што измина, инструкторот Игор Довезенски и ученичката Моника Ш., учествуваа на меѓународниот семинар за Теншин Шоден Катори Шинто рју Буџутсу, што се одржа во Атина – Република Грција. На настанот, покрај домаќините и преставниците од нашата земја, учествуваа и членови од Катори Шинто рју Холандија.

Инаку, семинарот беше предводен од Ерик Лоув, шидоша од Амстердам и ментор на нашиот огранок во Македонија и учител за оваа вештина на Игор Довезенски.

За време на петочниот тренинг, сенсеи Ерик предаваше кати од Омоте но Тачи, каде што се задржа на неколку детаљи во однос на изведбата и движењето на нозете. Во саботата, поголем акцент беше ставен на изведбата на техниките на извлекување на мечот од стоечка положба (Тачи аи Баттоџутсу), додека во неделата најмногу се вежбаа катите од Омоте но Иаи.
Последните два дена, Сенсеи Ерик, на Игор Довезенски му ги предаде и првите две кати од Омоте но Бо, со што се отвори уште „една врата“ во македонскиот огранок за Теншин Шоден Катори Шинто рју.

Се разбира, слободно време кое што го имаше малку, беше искористено за прошетка низ Атина и посета на некои културно-историски споменици во овој град.

Следната средба со Сенсеи Ерик, ќе биде во мај, кога учителот ќе одржи меѓународен семинар во Македонија, секако во организација на Катори Шинто рју Македонија.